Vedholdende håndværksmæssig stolthed mødte kunstnerens vision om spejlinger i vand, da STATKRAFT i Norge fik sit nye kunstværk. SnoerGlas har dermed bidraget til den internationale kunstscene.
Da den internationalt anerkendte, danske glaskunstner Lene Bødker vandt konkurrencen om at lave udsmykning til en større udvidelse af det norske energiselskab STATKRAFT’s hovedkvarter i Lilleaker ved Oslo, var det naturligt at udvikle løsningen i tæt samarbejde med specialisterne hos SnoerGlas.
STATKRAFT er Europas største leverandør af vandkraft-baseret energi, hvilket har givet inspiration til Lene Bødkers knap 4 m. høje værk med titlen ”Spejlinger i Vand”. Kunstværket har til hensigt at skabe oplevelsen af vand og lys i bevægelse.
”Fagligt har det været enormt spændende at indgå i et samarbejde med en ambitiøs kunstner, som har markante ideer om, hvordan resultatet skal se ud, og som jo ikke lader sig begrænse af, hvordan man normalt gør”, udtaler Henrik Torp fra Glarmestre Snoer og Sønner.
En kompliceret konstruktion:
Værket omfatter en dag-side og en nat-side, og er i tæt samarbejde mellem kunstneren og Glarmestre Snoer og Sønner opbygget som tredimensionelle relieffer bestående af håndgraveret, klart antikglas og flere lag gennemfarvet kunstglas.Reliefferne er monteret på bagsiden af frontglassene i forseglede konstruktioner, i princippet 2-lags speciallimede termoruder.Med en medbragt mobil glasløfter er de knapt 300 kg tunge, færdigt forseglede relieffer løftet på plads i en såkaldt ”structual” montering, fastlimet og forseglet med fuge af typen ”Olive SG-71” på den kraftige, varmgalvaniserede ramme af stål, som bærer værket. En metode, som ofte bruges til facader. Stålrammen, der tillige bærer den komplicerede indvendige lysinstallation, er udvendigt afsluttet med aluminiumspaneler med dybsort lakering.
Det fritstående værk står på en fint forarbejdet sokkel af granit af typen ”Impala”. Soklen består af usædvanligt store delelementer, hvilket har stillet helt specielle krav til både stenkvalitet og håndværk.
Værket er oplyst indefra af en avanceret, dynamisk lys-installation. Lys fra en indbygget skærm af LED-elementer giver i de mørke timer liv til kunstværket, reguleret i forhold til døgnrytme og omgivelsernes lys.
SnoerGlas har været dybt engageret i hele processen omkring Lene Bødkers udvikling af kunstværket, som undervejs har budt på flere tekniske udfordringer. I forbindelse med projektets afslutning har Torben Snoer og en af firmaets mest erfarne glarmestersvende tilbragt flere dage i Oslo sammen med kunstneren for at lægge sidste hånd på kunstværket.
Lene Bødker, som tidligere har samarbejdet med Glarmestre Snoer og Sønner om andre værker, siger:
”Det har været utroligt vigtigt for mig at kunne læne mig op ad SnoerGlas’ faglige kompetence gennem hele processen fra idé til virkelighed. Snoers håndværksmæssige stolthed og deres vedholdenhed i udviklingen af værket har været afgørende for et vellykket resultat”.
Galleri